30 Jun 2010                      To Bring SDARA Closer To Each Other                    Volume 2 Number 4
Bookmark this site!                                                                                                                            Print This Page 
In This Issue:AJK SDARA 2009-11
YDP Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad
Timbalan YDP Dato Gen (B) Abd Rani Ismail 
Naib YDP Ibrahim K Moideen
Setiausaha Lt Kol (B) Dr Abdul Razak Abdullah
Timbalan S/Usaha Mohammad Nazir Md Shah
Bendahari Mohammad Hasni Ibrahim
AJK
Pemeriksa Kira2
Pemeriksa Kira2
Dr Khairun Nadzar
Mohd Fauzi Shafie
Mohd Iswadi b  Ismail
Mohd Noor Yahya
Mohd Shah Khalid
Mokhtar Ahmad Isamdar
Nor Ehsan Jamaan
Wan Ismail b Wan Hassan
Zainal Abidin Kinta
Raja Rahiman
Dato Mohd Salleh Bajuri

Sdara Newsletter
Editor Md Shah Bachik
Reporter Dr Khairun Nadzar
  Previous Issues
Mac 2008
June 2008
Sep 2008
Dec 2008
Mac 2009
June 2009
Sep 2009
Dec 2009
Mac 2010


EDITORIAL MESSAGE

Assalamua'laikum dan Selamat Sejahtera,


Atas sebab-sebab yang tidak disengajakan SDARA Newsetter keluaran bulan Jun ini terlewat sedikit dilayarkan. Ini bukanlah bermakna bahawa sejak awal April 2010 yang lepas tidak banyak aktiviti yang dijalankan oleh ahli-ahli SDARA. Bahkan beberapa Chapter dan kumpulan SDARA terus aktif menjalankan aktivti masing-masing. Semua sedia maklum bahawa sesi TT Chapter Melaka dan Chapter NS terus aktif. Begitu juga dengan kumpulan SDARA di Bangi. Walau bagaimana pun aktiviti-aktiviti tersebut bukanlah anjuran SDARA sebagai sebuah organisasi alumni. Ia lebih merupakan aktiviti sosial yang tidak formal yang dirancang dan dilaksanakana secara sukarela oleh beberapa orang SDARA tetapi sentiasa terbuka untuk dihadiri oleh kita semua. Selain itu, majlis-majlis perkahwinan SDARA dan anak-anak SDARA seringkali menjadi tempat pertemuan kita sehingga jemputan khas untuk ahli-ahli SDARA yang dipaparkan dalam groupmail dianggap telah memadai untuk membolehkan kita hadir. Mudah-mudahan amalan ini terus menjadi budaya demi kesinambungan persahabatan kita semua.


Pada 3 Julai yang lalu, batch saya SDARA 67 iaitu batch yang menamatkan pengajian Tingkatan 5 di SDAR pada tahun 1967 atau yang mendaftarkan diri sebagai pelajar Tingkatan Remove di SDAR pada tahun 1962 atau yang masuk ke Tingkatan 4 SDAR pada tahun 1966 telah mengadakan Reunion di Kelab Tasik Putrajaya. Seramai 32 orang telah hadir iaitu kira-kira 40% daripada sejumlah lebih 70 orang pelajar batch tersebut. Majoriti kami dilahirkan pada tahun 1949, sebahagian kecil pada tahun 1947, 1948 dan 1950. Ini bermakna bahawa usia kami adalah sekitar 60-63 tahun. Pada reunion kali ini, sebahagian kami sukar untuk mengenali antara satu sama lain disebabkan wajah dan bentuk fizikal yang telah jauh berubah, jarang pula bertemu bahkan ada juga yang baru pertama kali bertemu sejak berpisah 43 tahun yang lalu. Pertemuan kami mulai jam 2.00 hingga 6.00 petang itu sungguh bermakna. Kesempatan itu kami gunakan untuk mengimbau kembali kisah-kisah lama. Kami akhiri pertemuan itu dengan majlis tahlil untuk sahabat-sahabat kami yang telah lebih dahulu meninggalkan kami buat selama-lamanya. Kami telah mengenalpasti sahabat-sahabat yang telah meninggal dunia itu ialah Allahyarham Misa Kalani (NS), Hashim Sainon (NS), Mohd Arif Othman (NS), Abdullah Bador (NS), Zulkifli Mohamad (Kelantan), Mohd Nor Said (Pahang), Nordin Ahmad (Pahang), Mohd Zain Arshad (Selangor), Talib Ahmad (Perak), Subari Ahmad (Johor) dan Shahul Hamid Mohamad (P.Pinang). Semoga Allah menempatkan roh mereka itu di kalangan orang-orang yang beriman.


Kabarnya reunion seperti ini seringkali juga diadakan oleh batch-batch lain. Walaupun ia bukanlah aktiviti SDARA yang sebenar namun baik juga kiranya berita mengenainya disebarluaskan untuk pengetahuan kita semua. Alangkah baiknya sekiranya aktiviti-aktiviti berkenaan dapat dilaporkan dalam Newsletter SDARA. Begitu juga dengan apa-apa sahaja berita yang berkaitan dengan bekas pelajar SDAR. Amalan yang berlaku dalam groumail SDARA wajar diteruskan.


Terdapat rungutan di kalangan beberapa orang ahli yang mengatakan bahawa ada kalanya peristiwa-peristiwa duka yang dialami oleh SDARA atau keluarga mereka seperti berita musibah dan sebagainya bukan sahaja tiada wakil SDARA yang hadir bahkan tidak ada apa-apa bantuan khusus yang dihulurkan oleh SDARA kepada mereka. Marilah sama-sama kita renungkan rungutan ini dan mencari jalan penyelesaiannya.


Newsletter kali ini antara lain memaparkan laporan tentang Motivational and Career Talk anjuran PIBG, SDARIAN Petronas dan Rakan-Rakan, berita perkahwinan anak-anak SDARA, berita tentang SDARA dan ahli keluarga SDARA yang telah kembali ke Rahmatullah dan juga berita tentang kejayaan SDAR dalam bidang kokurikulum. Semoga bahan-bahan ini memberikan sedikit input kepada saudara-saudara sekalian dalam mengingati SDAR, tempat kita dididik dan dibesarkan.

Md Shah Bachik  (62 - 67)SDARA ACTIVITIES
SDARA TAQWIM 2010

27 Mac 2010 Pertandingan Golf Mesra SDAR 2010 Done
18 Apr 2010 Motivational and Career Talk at SDAR Done
19 Jun 2010 Sdara Gathering d Ladang Herba Bukit Pulau, Melaka
Cancel
1 Aug 2010 AGM SDARA ke 32
Pertandingan Golf Tahunan SDARA
Coming Soon
Aug - Sep 2010 Majlis Berbuka Puasa Coming Soon
Oct 2010 Sambutan Hari Raya Eidul Fitri Coming Soon
MOTIVATIONAL AND CAREER TALK

”SDAR MOTIVATIONAL AND CAREER TALK TO FIVERS 2010”
ANJURAN BERSAMA PIBG DAN SDARIAN PETRONAS DAN RAKAN RAKAN
18 APRIL 2010, DEWAN TUN ABDUL RAZAK, SDAR


LATAR BELAKANG:
Program motivasi kepada para pelajar merupakan antara usaha tambahan PIBG membantu usaha-usaha yang dijalankan oleh Sekolah setiap tahun. Pada tahun 2008, dua program telah diadakan; yang pertama ialah pada 2 Feb 2008 yang diberi nama Hari Motiaksi Pelajar Tingkatan 5 -2008. Program sukarela ini telah dikendalikan oleh dua orang kakitangan PETRONAS, seorang perunding bebas dari AT Kearney dan seorang sukarelawan dari PNB. Dengan menjadikan motivasi sebagai objektif utama, program ini dilaksanakan secara pembelajaran melalui aktiviti dalam kumpulan yang memfokuskan kerja berpasukan (lihat Lampiran).

Program kedua ialah pada 28 Ogos 2008 iaitu Ceramah Penajaan Pendidikan dan Motivasi Kerjaya. Ianya melibatkan penceramah jemputan dari PETRONAS ”Education Sponsorship Unit” dan Sdra Fairus Azwardy Salleh, seorang jurutera muda di PETRONAS yang juga bekas Pelajar SDAR.

Berdasarkan penilitian, ramai bekas pelajar SDAR yang berkhidmat dengan pelbagai syarikat besar di Malaysia. Di atas rasa kasih dan sayang serta penghargaan kepada sekolah, pasti ramai dari mereka ingin membantu sekolah lamanya dalam apa jua bentuk atau caranya. Di PETRONAS sahaja terdapat tidak kurang dari 100 bekas pelajar SDAR dalam pelbagai bidang. Maka dengan itu, pada tahun 2009, program ini telah diperkembangkan lagi dalam satu bentuk program yang lebih besar yang dinamakan ”Gandingan Gagasan Generasi Gemilang” SDARIAN PETRONAS dan Fivers 2009. Ianya berjaya mengumpul 13 orang bekas pelajar SDAR di PETRONAS dalam pelbagai bidang dengan diketuai oleh Sdra Kamal Bahrin Ahmad,
seorang Senior General Manager dari PETRONAS Carigali. Moderatornya ialah Sdra Hassan Basri Mohamed dari Research and Technology Division dan Sdra Abdul Malek Idrus dari MITCO Japan. Program ini turut melibatkan beberapa bekas pelajar dari organisasi lain terutamanya di dalam bidang yang tidak terdapat di PETRONAS seperti doktor (Sdra Assoc. Prof. Dr Jaafar M. Zain dan Sdra Dr Ghazali M. Noor).

Program ini terbahagi kepada dua segmen iaitu;
i) Sessi pagi, ceramah motivasi dan kerjaya, dan
ii) Sessi petang, aktiviti dalam kumpulan mengikut bidang dikendali para fasilitator sebagai pemudah cara/ mentor.

Berdasarkan penilitian, program ini bukan sahaja mendapat sambutan baik dari para pelajar malahan semua fasilitator terlibat menunjukkan minat dan semangat tinggi untuk kembali melakukannya lagi di masa hadapan. Di atas semangat ini, pihak penganjur telah diminta untuk terus menganjurkan program sebegini selalu. Justru itu maka lahirlah program ini untuk tahun 2010 dengan bentuk dan konsep yang lebih mantap; antaranya dengan mengadakannya secara bersiri setiap tahun bermula dari awal tahun. Dari sinilah terhasilnya program pertama 2010 ini yang dinamakan SDAR Motivation and Career Talks to Fivers 2010, satu dari 3 program yang dirancangkan oleh PIBG dan SDARIAN PETRONAS untuk tahun 2010 ini.

OBJEKTIF :
i. Memberi dorongan kepada pelajar meningkat iltizam dan usaha menjadi insan cemerlang melalui
perkongsian pengalaman dan pengetahuan dari abang abang bekas pelajar
ii. Menyemat pemikiran dan sikap positif kepada pelajar untuk lebih berjaya dalam pelajaran dan
masa depan
iii. Memberikan pendedahan kepada pelajar mengenai kerjaya untuk meningkatkan lagi semangat
belajar dan seterusnya merancang masa depan dengan lebih baik.
iv. Membina dan meningkatkan jaringan antara sekolah, guru guru, bekas pelajar, ibu bapa dan para pelajar.
v. Menyediakan platfom kepada bekas pelajar SDAR untuk memberikan khidmat bakti kepada sekolah Secara umum, ianya amat bertepatan dengan Motto SDAR “Terbilang Tradisi Kami” dan “Berilmu Untuk Berjasa”, dan juga PETRONAS “tag line” iaitu “Energy Received Energy Returned, Aspiring people everywhere” .

PENYERTAAN DAN PELAKSANAAN
Program ini disasarkan kepada semua 150 orang pelajar tingkatan lima yang akan menduduki SPM tahun 2010. Seramai 24 sukarelawan telah berjaya dikumpul untuk mengendalikannya di mana 15 daripadanya adalah bekas pelajar SDAR di PETRONAS. Senarai keseluruhannya adalah seperti berikut :

No Nama Organisasi Bidang (Peranan)
1 Hassan Basri Mohamed R&T, PETRONAS Legal Moderator
2 Abd Malek Idrus MJSB, PETRONAS Business Moderator
3 Tn Syed Abdullah Perunding Motivasi Speaker
4 Assoc. Prof. Dr Jaafar Md Zin UKM Medical Speaker
5 Yusoff Siraj PCSB, PETRONAS Engineering Speaker
6 Md Zamri Selamat Usahawan Accounting Speaker
7 Ar Hj Abdul Wahid Perunding Architecture Speaker
8 M. Zhafri Nasarudin PCSB, PETRONAS Engineering Facilitator
9 Mohd Fairuz Azwardy PCSB, PETRONAS Engineering Facilitator
10 Hamidi Mohd Zin R&T, PETRONAS Engineering Facilitator
11 Mohd Hany Shuib GBU, PETRONAS Engineering Speaker
12 Dr Khairun Nadzar Hospital Medical Facilitator
13 M Zul Alwi Mat Adam R&T, PETRONAS Engineering Facilitator
14 Dr Ghazali HKL Medical Speaker
15 Adam Abd Malek MAS Pilot Speaker
16 Helmy Mohd Noor Shell IT Speaker
17 Azmeir Mohd Yasin PCSB, PETRONAS IT Facilitator
18 Ar Hamzah Jumiran Perunding Architect Facilitator
19 Yahya Mat Wazir R&T, PETRONAS Engineering Facilitator
20 Husmidi Hussin PCSB, PETRONAS IT/PE Facilitator
21 Ramly Khairuddin PSCB, PETRONAS Geosciences Facilitator
22 Anas Abd Malek PCSB, PETRONAS Engineering Facilitator
23 Mohd Akhir Sharif UTP, PETRONAS Accounting Facilitator
24 Dato’ Ab Kadir Wasir Mohamed Rowther Tech. Business Facilitator
*Turut dihadiri beberapa orang lagi bekas pelajar SDAR sebagai tanda semangat dan sokongan.


Selain dari para pembentang dan fasilitator yang berpengalaman, program ini berjaya mendapat khidmat penceramah motivasi yang hebat iaitu Tuan Dr Syed Abdullah, seorang pakar motivasi dan perunding transformasi yang merupakan bekas pelajar SDAR.
ATURCARA
08.15 – 08.45 am  Pembukaan dan Pengenalan
08.45 – 10.00 am Speaker 1 : Motivation / study, career and life
Dr Tuan Syed Abdullah
10.00 – 10.45 am Speaker 2 :  Medical
Assoc Prof Dr Jaafar Md Zin

10.45 -11.00 am Tea break
11.00 -11.30 am Speaker 3:  Engineering
PETRONAS Engineer
11.30 -12.00 pm Speaker 4 : Accounting and Business Studies
Md Zamri Selamat
12.00 – 12.30 pm Speaker 5 : Architecture
Ar Hj Abdul Wahid

12.30pm – 1.00 pm Penutup Sesi 1
1.00pm – 2.00 pm Lunch and Solat
2.00pm – 4.30 pm Break out session by facilitators 
4.30 pm End of Session


Program ini turut dihadiri Pengetua Cemerlang SDAR (Tn Hj Zakaria Mohd Zain), Penolong Kanan (Tn Hj Sahak Ahmadun) dan juga guru kaunselor, En. Mohd Shahabuddin Omar.Semasa rehat tengahari, para fasilitator telah dibawa menikmati makan tengahari nasi gulai kawah di Dewan Makan bersama guru guru dan pelajar pelajar. Saat seperti ini pastinya amat bermakna kepada semua kerana ianya telau mengimbau kenangan nostalgia semua di masa lalu.

Selepas makan tengah hari dan solat Zohor, di sebelah petangnya semua telah kembali ke Dewan Tun Abdul Razak untuk Sessi ke 2. Di sessi ini para pelajar telah dibahagikan kepada kumpulan yang setiap satunya dikendalikan oleh para fasilitator untuk aktiviti khidmat nasihat, motivasi dan “coaching”. Berdasarkan penilitian dan maklumbalas, program ini amat berjaya dalam menepati matlamat yang disasarkan. Para pelajar telah menunjukkan sikap positif, berminat dan bersemangat sekali sehinggakan walaupun waktunya sudah tamat mereka masih tidak berganjak dari tempat duduk masing masing. Antara faktor penyumbang kepada kejayaan ini ialah semua penceramah dan fasilitatornya adalah abang-abang “senior” mereka sendiri, yang pastinya lebih memahami SDAR. Begitu juga dengan para fasilitator; semuanya amat gembira dan bersemangat sehingga memaksa Moderator Program memberi peringatan bahawa masa sebenar program ini telah berakhir. Ianya berlarutan sehingga melebihi jam 5 petang. Sebagai satu program sukarela, berdasarkan impak dan menafaat daripadanya, program program sebegini perlulah diteruskan lagi bukan sahaja bersama SDARIAN di PETRONAS namun di organisasi organisasi lain.

Berdasarkan perancangan sekarang, dua lagi program motivasi dan kerjaya yang akan dilaksanakan oleh PIBG dengan kerjasama SDARIAN PETRONAS dan rakan rakan ialah :
i. Motivational and Career Talk 2 – PETRONAS dan Oil and Gas (Julai / Ogos 2010)
ii. Motivation and Career Talk 3 – Motivasi kerjaya, penajaan dan bimbingan temuduga (Okt 2010)

InsyaAllah dengan semangat, sokongan, kerjasama dan bantuan semua, kita akan lebih berjaya lagi di masa hadapan, demi untuk agama, negara dan anak bangsa kita

Disediakan oleh :
Wan Yusoff Ab. Hamid
Pengarah Program /
AJK PIBG 2006/08 dan 2008/10
NYDP PIBG 2010/2012
10/05/10

Majlis Perkahwinan anak-anak SDARA

Perkahwinan anak Dato Ir Abdul Manaf Mat Rashid (72-77)
Sabtu 5 Jun 2010
Dear Sdara,

http://dknphoto.com/?album=12&gallery=85&page_id=5

AlhamdulilLah majlis Walimatul Urus Nur Amalina bt Dato Ir Abdul Manaf Mat Rashid berlangsung saperti yang di rancang, walaupun terdapat sedikit masalah. Katanya Tengku Mahkota nak datang, last minute tak jadi dan di
gantikan dengan Tengku Muda Pahang (betul tak Manaf?)


Sdara seniors yang hadhir:
(1) Sdr Dato Abd Ghani dan isteri
(2) Sdr Alias Haron dan isteri
(3) Sdr Lobo

Sdara 77:
(1) Ahmad Haron dan keluarga
(2) Ailan Ludin dan keluarga
(3) dkn dan keluarga
(4) Hasan Ahmad dan keluarga
(5) Hasan Basri dan keluarga
(6) Mohd Ghazali dan keluarga
(7) Mohd Rani Dali dan keluarga
(8) Mohd Nasir Ngah dan keluarga
(9) Ramlan Hamzah dan keluarga
(10) Zainal Mubarik dan keluarga
(11) Zaharudin dan isteri
(12) Mustafa Hamid dan isteri
(13) Mohd Kamil Mustafa
(14) Mohd Zailani Atan (photographer)
(15) Umar Shukri
(16) Amir Azhar

Cikgu Abd Razak Ator (guru SDAR Tg Malim) (foto 085,
143, 144, 165, 166) juga hadhir kerana beliau adalah
pakcik kepada Dato Ir Abd Manaf (saya baru tahu).

Penyanyi Hatan, kawan Dato telah menyampaikan beberapa
buah lagu.

Dato sendiri selepas memberi ucapan, terus menyanyikan
sebuah lagu (video klip akan menyusul kemudian bila ribut
siap editing)

Majlis tamat lebih kurang jam 10.30malam

Pada hari yang sama (Sabtu 5 Jun 2010), dua lagi Sdara mengadakan kenduri kawin anak masing-masing:
   Sdara  Hozaimi Abu  aka Pak Abu
   Sdara Wan Ismail

Pada hari Ahad 13 Jun 2010, Sdara Amirudin aka Pak Abu, juga menerima menantu, dan pada Sabtu 19 Jun 2010, Sdara Dato Dahlan Taha pula merima menantu.


SELAMAT MENERIMA MENANTU
KEPADA SDARA BERKENAANRENUNGAN

Dosa-Dosa & Facebook

Oleh

Zaharuddin Abd Rahman

http://www.zaharuddin.net/content/view/930/72/

Semenjak empat bulan terlibat dalam menyampaikan mesej kebaikan, melarang kemungkaran melalui facebook. Disedari terdapat beberapa cara penggunaannya yang patut ditegah dan boleh jatuh perbuatan tersebut kepada haram, malah berganda-ganda haramnya.

Perlakuan dan perbuatan melalui facebook yang boleh mengundang dosa terlalu banyak, namun di kesempatan ini, cukup saya senaraikan enam perkara, iaitu :-

1)   Mendedah keaiban suami, isteri di facebook.

Terdapat beberapa kes yang dilihat sama ada secara langsung atau tidak langsung, pemilik facebook meluahkan perasaan sedih, kecewa, benci, marah terhadap pasangan di ruang status mereka. Mendesak suami atau isteri juga melalui status facebook. Kemudian, status tersebut mendapat komentar pelbagai dari rakan-rakan mereka.  Sebagai contoh, ada yang secara terbuka mendesak suami membeli rumah, kereta, pinggan mangkuk, perabot, pakaian dan sebegainya melalui status mereka. Tertekanlah suami  serba salah.

 

Sebagaimana yang disebut oleh ramai specialist di dalam bidang rumah tangga, kebanyakan wanita suka berkongsi dan meluahkan perasaan mereka kepada orang lain sebagai pelepas kepada beban yang ditanggung. Adakalanya ia mungkin bukan bertujuan untuk menjatuhkan suaminya, bukan pula untuk tujuan membuka aib suami atau untuk mencari penyelesaian. Pendedahan itu hanya sebagai pelepas tekanan di dalam diri.

 

Namun, tanpa disedari perbuatan tersebut tergolong dalam mengumpat yang diharamkan oleh Islam. Semua perlu memahami bahawa mereka tidak boleh sewenangnya bercerita perihal rumahtangga atau pasangan mereka secara terbuka sama ada melalui facebook atau kepada rakan di pejabat dan sebagainya. Sebarang masalah yang sudah tidak dapat diselesaikan olehnya, hanya dibenarkan untuk diluahkan kepada seseorang yang diyakini punyai autoriti seperti ibubapa, mertua dan adik beradik yang diyakini boleh berperanan membantu, bukan berpotensi mengeruhkan lagi keadaan. Boleh juga dikongsikan secara tertutup kepada pihak ketiga seperti Qadhi, Mufti, para ilmuan sama ada Ustaz, Ustazah atau Kaunselor Rumahtangga.

 

Pendedahan masalah dan info yang boleh mengaibkan suami (dan isteri) TIDAK DIBENARKAN sama sekali disebarkan melalui facebook. Apabila ia dilakukan, ia dengan mudah sekali boleh mengundang dosa.

Terdapat sebahagiannya info tidak secara langsung mengaibkan pasangan, tetapi selaku pembaca, kita dapat ‘membaca' dan mengetahui secara tersirat bahawa si pemilik sedang ‘perang dingin' dengan pasangannya. Ada juga yang difahami, suaminya sedang gagal memenuhi apa yang diingininya, bersifat kurang baik kepadanya dan sebagainya. Ingatlah semua, rumahtangga adalah amanah, jangan meruntuhkannya melalui facebook.

Beramanahlah, berikan suami dan isteri anda password facebook anda, agar mereka sentiasa boleh meneliti mesej-mesej yang dihantar kepada anda. Boleh juga pasangan berperanan selaku penyemak dan memadam (delete) mana yang perlu  jika dimasukkan secara emosi tanpa pertimbangan aqal yang wajar.

2)  Terlebih gambar

Ramai di kalangan wanita hari ini sudah mempunyai facebook, mungkin sudah menjadi lumrah wanita yang biasanya inginkan kecantikan dan pujian terhadap kecantikannya. Oleh itu, semakin ramai wanita yang memuatkan gambar mereka, sama ada jarak dekat, sangat dekat ( sehingga memenuhi  kotak gambar) dan jauh (beramai-ramai atau seorang diri).  Ditambah pula lagi dengan gaya, aksi dan fesyen yang pelbagai.

 

Agak pelik juga kerana sebahagian mereka sudah bersuami dan kelihatan suami mereka memberikan sepenuh keredhaan atas tayangan gambar sedemikian kepada khalayak, tanpa sebarang rasa cemburu dan prihatin. Lebih merbahayakan, ramai pula lelaki yang menontonnya, sebahagiannya memberikan pujian, malah ada yang berani bergurau senda, dan membuat ‘lamaran' nafsu.

 

Lebih pelik, tuan punya facebook yang sepatutnya mampu mengawal dan memadam sebarang komen kurang etika, kelihatan membiarkan sahaja lamaran nafsu (seperti ajakan berdating, kahwin-padahal telah bersuami) tersebut di ruangan komentar gambarnya, tanpa rasa bersalah.

 

Berterusan bercanda mereka melalui ruang komentar,  si lelaki dan wanita ada juga yang telah beristeri dan bersuami, cuma atas tiket kawan lama, sepejabat dan sebagainya, hal tersebut dibiarkan. Malah jika kedua-duanya masih bujang sekalipun, ia tetap BERDOSA dan SALAH di sisi Islam kerana ia termasuk dalam kategori larangan Allah ‘janganlah kamu menghampiri zina'.

 

Saya bimbang, ramai pula lelaki yang menjadi dayus dek kerana gambar isteri terdedah aurat ( atau menutup aurat kurang sempurna) ditayang  sehabisnya di facebook. Baca perihal ciri lelaki dayus di sini .

 

3)  Penyamaran

Lelaki menyamar sebagai wanita untuk menjadi friend dan seterusnya mendapat maklumat wanita. Ada dilaporkan juga, sebahagian lelaki berang kerana tidak diluluskan menjadi ‘friend' seseorang wanita. Akibatnya, si lelaki tidak mendapat kemudahan akses kepada gambar-gambar wanita tersebut. Bagi membolehkannya mendapat akses, terdapat lelaki yang mula menyamar menjadi wanita, meletakkan gambar mana-mana wanita yang boleh dijumpai secara mudah tertebaran di interent, diletakkan sebagai dirinya. Melalui cara itu, lelaki ini berjaya menjadi friend dan menonton seluruh gambar wanita terbabit dan berbuat apa yang disukainya dengan gambar itu.

 

Si wanita yang pada asalnya merasa selamat kerana merasakan dirinya telah menapis sebaiknya, rupanya masih terdedah gambarnya kepada yang orang yang tidak sepatutnya. Kerana itu, walau anda hanya membenarkan friend untuk menatapi gambar anda, pastikan semua gambar tersebut masih terhad dan terjaga.

   

4)  Download gambar untuk simpanan dan tatapan.

Dimaklumkan juga, akibat dek kerana gambar wanita yang terlalu ‘bersepah' difacebook, terdapat lelaki berhati buas yang memuat turun gambar tersebut dan disimpan sebagai koleksi peribadinya. Justeru, sedarlah, mana-mana wanita yang dikurniakan Allah punyai ‘rupa' yang menurut pandangan ramai sebagai elok dan menawan. Golongan sebegini amat perlu sekali lebih berwaspada lebih daripada mereka yang lain.

 

Malangnya, golongan sebegini kelihatan lebih ghairah menjaja gambar mereka untuk mendapat lebih banyak pujian dan ...'DOSA'. Simpan sahajalah gambar-gambar 'kiut' (cute) anda, cukuplah ia buat tatapan suami. Cukuplah pujian rakan sekeliling yang benar-benar mengenali anda. Tidak perlulah tamakkan pujian manusia luar. 

 

Tunggu sahajalah pujian para malaikat dan bidadari di Syurga nanti, terlampau tidak sabarkah wahai diri? Sedarilah, ke'kiut'an anda mungkin menjadikan sebuah rumahtangga hancur, kecemburuan wanita lain, kerana boleh wujud gejala suami yang membanding-bandingkan wajah dan tubuh anda dengan isterinya. Jika itu berlaku, pemilik gambar mendapat saham dosa.

 

5)  Tagging gambar tanpa izin dan gambar silam yang membuka aurat.

Tagging atau menandakan sesuatu gambar yang disiar merupakan satu fungsi mudah untuk menyebarluaskan gambar seseorang termasuk diri sendiri kepada kenalan dan rakan. Malangnya fungsi ini menjadi sumber dosa yang banyak juga dewasa ini. Isu ini juga pernah ditulis oleh beberapa penulis lain seperti Ust Abu Umair dan Sdr Shahmuzir. Saya ingin menegaskan lagi tulisan mereka.

 

Ini adalah kerana, terdapat ‘trend' menyebarkan gambar-gambar lama, dan kemudian meletakkan tagging kepada individu di dalam gambar. Perlu disedari, setiap gambar yang di'tag', akan muncul dan boleh dilihat oleh semua friend, dan rakan kepada friend tersebut juga boleh menontonnya

 

Ini boleh menjadi dosa, kerana :-

 

a-      Sebahagian individu di dalam gambar terbabit mungkin dahulu tidak menutup aurat, tetapi kini telah menutup aurat. Justeru penyebaran gambarnya yang tidak menutup aurat adalah haram.

b-      Individu terbabit berada di dalam rumah, bersama keluarga, justeru penutupan auratnya tidak begitu sempurna kerana di dalam rumah sendiri atau di dalam keadaan ‘candid', tetapi akibat ketidakperihatinan sebahagian ahli keluarga terhadap hal aurat. Gambarnya yang sedemikian tersebar. Sepatutnya, kita yang di'tanda' boleh dengan segera delete 'tag' itu, hasilnya walau gambar masih tersiar tetapi ia tidak mempunyai sebarang pengenalan. Itu paling kurang boleh dilakukan oleh individu yang prihatin dan berawas-awas. Namun malangnya, sebahagian pemilik facebook tidak sedar mereka boleh ‘untagged' nama mereka. Malah kalau mereka boleh untagged sekalipun, penyebaran gambar sedemikian tetap salah dan berDOSA di dalam Islam.

c-      Gambar mengaibkan orang lain. Gambar yang disiarkan itu, walaupun menutup aurat, tetapi dalam situasi mengaibkan. Mungkin ia tidak mengaibkan individu yang menyiarkannya kerana dia dalam keadaan baik dan bagus. Namun rakannya berada dalam situasi mengaibkan, tambahan pula dia kini merupakan ‘seseorang' yang terhormat, punyai kedudukan baik di mata masyarakat,. Apabila gambar sedemikian disiarkan, ia mencemar nama baiknya. Penyiaran sebegitu sama seperti mengutuknya secara langsung di khalayak ramai, sama ada sengaja atau tidak, semua perlu sedar..anda mungkin bebas menyiarkan gambar anda, namun gambar orang lain. Keizinan perlu diperolehi terlebih dahulu sebelum siaran dibuat.

 

6. Mengutuk diri sendiri & kebaikan

 

    Adakalanya terdapat juga wanita-wanita berpenampilan cukup solehah, berpakaian extra caution dalam bab aurat sewaktu zaman universiti atau sekolahnya. Namun sesudah masuk ke alam pekerjaan dan perkahwinan, imejnya berubah begitu drastik dengan make up cukup jelas menghiasi wajah, baju bekerlipan warnanya, yang tebal dahulu sudah jadi nipis, adakalanya tidak sempurna dan macam-macam lagi. Alasannya? Seribu satu macam. Suami pula mungkin bukan dari jenis yang cermat untuk menegur dan menasihat.

    

Yang menyedihkan, apabila tersiar gambar lamanya yang berpakaian extra caution lagi sopan di facebook, disiarkan oleh rakan-rkana lama. Tuan punya tubuh, kelihatan tanpa malu dan segan mengutuk dirinya sendiri sama ada secara langsung atau tidak langsung.  Lahirlah kata-kata, ‘zaman aku ekstrem', ‘zaman solehah', ‘waktu innocent', zaman-zaman suci', 'itu zaman kuno dulu', 'itu masa duduk bawah tempurung' dan lain-lain frasa yang sepertinya.

 

Tanpa disedarinya, ia mendedahkan keaiban dirinya sendiri, apabila berkata zaman solehah, bermakna kini adakah dia mengaku tidak lagi solehah?, kini tidak suci?. dan lain-lain. Ia juga sekaligus seolah mengutuk pemakaian sopan dirinya dahulu. Ingatlah wahai diri, jika tidak mampu istiqamah atas pakaian dan penampilan dahulu, janganlah sampai mengutuknya. Kerana ia sama seperti mengutuk pakaian yang sopan lagi baik, seolah mendahulukan yang kurang baik.

 

 

KESIMPULAN

Itulah facebook, ia boleh menjadi sumber pahala, jika diguna dengan betul, boleh menjadi pemudah azab jika digunakan tanpa ilmu dan limitasi. Berhati-hatilah dan berpada-padalah pemilik facebook.

Niat untuk mendekatkan ukhuwwah antara rakan lama, sekolah dan sebagainya tidak sama sekali boleh menghalalkan sembangan mesra, gurauan senda di antara suami dan isteri orang, antara lelaki dan wanita yang bukan mahram. Ia hanya akan membawa kepada kemudaratan dan keruntuhan rumahtangga. Janganlah lagi mempermainkan nama 'ukhuwah' untuk berbuat dosa.

Ukhuwwah itu hanya terhad sesuatu yang membawa kepada ingatan kepada Allah, mengajak kebaikan dan menjauh kemungkaran. Lihatlah surah al-Hujurat dan fahamkan kalam Allah sebaiknya akan erti ukhuwwah di kalangan mukmin.

Sekian

 

Zaharuddin Abd Rahman

www.zaharuddin.net

3 Mei 2010
LAUGHTER IS THE BEST MEDICINE  

Little Janice was not the best student in Sunday school. Usually she slept through class. One day the teacher called on her while she was napping, "Tell me Janice, who created the universe?" When Janice didn't stir, little Johnny, a boy seated in the chair behind her, took a pin and jabbed her in the rear.

"God Almighty!" shouted Janice and the teacher said, "Very good" and Janice fell back asleep.

A while later the teacher asked Janice, "Who is our Lord and Saviour." But, Janice didn't even stir from her slumber. Once again, Johnny came to the rescue and stuck her again.

"Jesus Christ!" shouted Janice and the teacher said, "Very good," and Janice fell back asleep.

Then the teacher asked Janice a third question. "What did Eve say to Adam after she had her twenty-third child?" and again, Johnny jabbed her with the pin.

This time Janice jumped up and shouted, "If you stick me with that thing one more time, I'll break it in half and stick it up your ass!"

... the teacher fainted!One day, Pete complained to his friend, "My elbow really hurts. I guess I should see a doctor."

His friend said, "Don't do that. There's a computer at the drug store that can diagnose anything quicker and cheaper than a doctor.

Simply put in a sample of your urine, and the computer will diagnose your problem and tell you what you can do about and it will only costs you $10.00."

Pete figured he had nothing to lose, so he filled a jar with a urine sample and went to the drug store. Finding the computer, he poured in the sample and deposited the $10.00.

The computer started making some noise and various lights started flashing. After a brief pause, out popped a small slip of paper which read:

1. You have tennis elbow.
2. Soak your arm in warm water, avoid heavy labor.
3. It will be better in two weeks.......

That evening while thinking how amazing this new technology was and how it would change medical science forever, he began to wonder if this computer could be fooled.

He decided to give it a try. He mixed together some tap water, a stool sample from his dog, and urine samples from his wife and daughter. To top it off, he masturbated into the concoction.

He went back to the drug store, located the computer, poured in the sample and deposited the $10.00. The machine again made the usual noises, flashed its alights, and printed out the following analysis:

1. Your tap water is too hard.
2. Get a water softener.
3. Your dog has ringworm.
4. Bathe him with anti-fungal shampoo.
5. Your daughter is using cocaine.
6. Put her in a rehabilitation clinic.
7. Your wife is pregnant ....... twin girls. They aren't yours. Get a lawyer.
8. And if you don't stop masturbating, your elbow will never get better

Go  To The Top 

BERITA  SDAR
  
PPM di Pasir Putih, Kelantan (1 - 4 Jun)

sms dari Ramly Khairudin (YDP PIBG SDAR):

Salam. WOW !!! SDAR berjaya ke FINAL BAHAS BM setelah mengalahkan TKC . SDAR dengan SBPI Gombak akan ke akhir pada 31 Jul di PICC.

Eng Debate went to Alam Shah and STAR.

SDAR Basketball 3rd place. SMS Kucing Champion for the 2nd time, and MCKK runner up


Sms from Wan Yusoff (Naib YDP PIBG SDAR):

Malam tadi, SDAR was announced as the Overall National Champion in Co Curriculum for 2nd consecutive year.Festival Wind Orchestra SBP kali ke12 (23 Jun 2010)

The Wind Orchestra pre-lim concluded today with the following results:

A. Finalists & Anugerah Emas Recipients:
1. Kolej Tunku Kurshiah
2. SMS Kuching
3. SMS Sultan Mahmud
4. Sekolah Dato' Abdul Razak
5. SMS Raja Tun Azlan Shah, Taiping
6. Sekolah Seri Puteri
7. Sekolah Sultan Alam Shah
8. SMS Selangor
9. SMS Machang

The finals will be @ PICC Sunday 4th July 2010

B. Anugerah Perak:

1.SMJK Ave Maria Convent, Ipoh
2. Sekolah Tuanku Abdul Rahman, Ipoh
3. Sekolah Tun Fatimah

C. Anugerah Gangsa:

1.SMSultan Abdul Halim, Jitra
2.SMS Kota Tinggi
3.SMS Dungun
4.Kolej Melayu Kuala Kangsar

FINALE WO KE 12 [AHAD 4 Jul]

Monday July 5, 2010

Sekolah Alam Shah orchestra is the best

PUTRAJAYA: Sekolah Alam Shah emerged champion in the 12th wind orchestra competition yesterday after beating nine teams in a contest among residential schools.

The all-boys band beat favourite Kolej Tunku Kurshiah which settled for third place in the annual challenge while Sekolah Menengah Sains Selangor took home the second prize.

The Sultan of Johor’s consort, Raja Zarith Sofiah Almarhum Sultan Idris Shah, presented the prizes where the champion received RM5,000 and the Datuk Seri Najib Tun Razak Trophy.

Seventeen-year-old Mohd Faliq Aizat Roshaimi of Sekolah Menengah Sains Selangor orchestra was named best conductor.

Present at the event were education director-general Tan Sri Alimuddin Mohd Dom and Johor Corporation president Tan Sri Muhammad Ali Hashim, who is also president of the Malaysian brass band association.

Education Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin in his message in the programme book said the country’s education system was aimed at ensuring that students develop in a holistic manner, adding that music was one of the elements which could help realise the aspiration.

“Music can contribute towards strengthening the emotions, spirituality and mentality of an individual.

“In fact, music can also act as a therapy to relieve stress,” he said.

--------------------------------------------

SDAR dapat tempat ke empat
Pencapaian Kokurikulum SDAR 2010

PENCAPAIAN KOKURIKULUM SDAR 2010 ANTARABANGSA

-Bintang Rugby Club International Tournament 2010 (Johan Bowl B14)
-Bintang Rugby Club International Tournament 2010 (penyertaan B13 dan B16)
-4 orang peserta mewakili Malaysia ke International 10s Rugby Tournament, Bangkok 2010 (Johan Antarabangsa)

PENCAPAIAN KOKURIKULUM SDAR 2010 KEBANGSAAN

1. Adam b. Mohd Jamil, Ting 2
Kejohanan Golf MSSM 2010 (ke 3 berkumpulan)
2.Wan Amar Saifuddin, Ting 1
Kejohanan Gimanstik MSSM 2010 (penyertaan)
3.Aiman b. Nasardin, Tingkatan 5
Pertandingan Penulisan Cerita Kreatif Alam Sekitar Anjuran Persatuan Pencinta Alam Malaysia (ke 3)
4.Mohd Fareez Danial b. Norkamal, Tingkatan 5
Kejohanan Tenpin Bowling Terbuka Malaysia B18 Liga Perak(penyertaan)
5. Kejohanan Memanah SBP (ke 3)

PENCAPAIAN KOKURIKULUM SDAR 2010 ZON SELATAN

1. Johan Bahas Bahasa Melayu HKSBP Zon Selatan
2. Johan Perlawanan Bola Keranjang HKSBP Zon Selatan
3. Naib Johan Liga Hoki SBP Zon Selatan

PENCAPAIAN KOKURIKULUM SDAR 2010 NEGERI

- Tempat ke 3 Kejohanan Golf MSS Negeri Sembilan
- Seorang pelajar terpilih mewakili Negeri Sembilan ke Kejohanan Gimnastik MSSM
- Seorang pelajar terpilih mewakili Negeri Sembilan ke Kejohanan Tenpin Bowling Terbuka Malaysia

BERITA SDARA

Sdara yang kembali ke rahmatulLah sepanjang Apr - Jun


Diberitakan daripada Sdara Basir Muharam bahawa  Sdara Saiman b Hashim (batch terawal) beralamat  di No 2 jalan Jenaris, Taman Sri Jenaris,  Kajang  telah pulang ke RahmatulLah pada Sabtu 19 Jun 2010
kerana Stroke

Isnin, 19 April 2010
Saudara Mohsan Hj Abu telah kembali kerahmatullah jam 9.40 malam tadi di hospital sg buluh...
jenazah telah dibawa kerumahnya di bandar baru sg buluh dan akan dikebumikan di sg buluh sebelum zhohor. al-fatihah...

Ahli Keluarga Sdara yang kembali ke rahmatulLah

Mon, 4 Jul 2010
Assalamualaikum Sdara. Dimaklumkan ayahanda kepada sdara Zulkharnain (7781) kembali ke rahmatullah lebihkurang jam 4.30 pagi tadi di hospital Sultanah Aminah JB. Jenazah Allahyarham Hj Sidek  akan disolatkan di rumah dulu di 103 villa kesyukuran jln kempas baru (antara dua stesen minyak petronas lebihkurang jam 12 tgh sebelum dibawa ke masjid  Abu Bakar utk solat dimasjid dan dikebumikan lepas zuhur di Mahmoodiah, InsyaAllah. Saya adalah juga ipar Sdara Zulkharnain. AlFaatihah.
Salam

Razif (Sdara 7579).  
Tue, 29 Jun 2010
Bapa kepada sdara Mohd Nazri b Mat Nawi, batch '91, telah kembali ke rahmatulLah. Jenazah akan di kebumikan di Maran, Pahang 

Fri, 18 Jun 2010
Dear All,
My father Mohd Tamil Abdul Manap just passed away at 2pm today at our house in Melaka. I am going back now to attend to the burial.

TQ.

Assoc. Prof. Dr Azmi Mohd Tamil
Associate Professor & Consultant
Epidemiology & Biostatistics
Department of Community Health
Faculty of Medicine
Universiti Kebangsaan Malaysia
Jln Yaacob Latif, BTR, Cheras
56000 Kuala Lumpur,Wilayah Persekutuan
Malaysia
Work: +603-91 456879
Fax: +603-9173 7825
Mobile: +6019-320 7073
E-Mail: drtamil@gmail.com
YM: drtamil
Skype: drtamil

Sat, 12 Jun 2010
Emak Zahari 84@tambun baru meninggal sebentar tadi. Dia jemput semua rakan ke rumah arwah ibunya di Nilai. Minta dihebahkan.


AMAZING PHOTO

Nature Photography


SPORT NEWS

SDAR Juara Ragbi MSSNS bawah 18 Tahun

Thursday, May 6, 2010


SDAR juara Ragbi MSSNS bawah 18 tahun

Seremban, 6 Mei - Pasukan Ragbi Sekolah Dato' Abdul Razak meneruskan kecemerlangan dalam arena ragbi Negri Sembilan setelah menundukkan musuh ketatnya iaitu wakil dari Sek Men King George ke-V (KGV) dengan keputusan 18-15.

Kemenangan tersebut sebagai menebus kembali kekalahan pada lawan yang sama di saingan final MSSNS tahun 2009. SDAR turut diperkuatkan lagi dengan 4 pemain kebangsaan yang mewakili Malaysia dalam kejohanan Bangkok Junior Open pada bulan Februari yang lalu.SDARA IN THE NEWS

Prof Mohd Fauzi Ramlan (73 - 77)Berita sepenuhnya klik disini

Sdara Hariati Azizan Berita sepenuhnya klik disini

Cikgu Tan Sri Isa menamatkan zaman duda nya


Berita sepenuhnya klik disini


SDARA WEBSITES & BLOGS

Just click at the website header to get to the respective website / blog


1 Nadzri Yahya
Owner: Orebule 67 - 72
2 Nadzri Yahya
Owner: Nadzri Yahya 72 - 77
3 Syafiq
Owner: Syafiq
4 Mohd Shah
Owner: Mohd Shah Ibrahim 69 - 74
5 Ahmad Abdul
Owner: Ahmad Abdul 64 - 71
6 Ribut
Owner: Mohd Zailani Atan aka Ribut73 - 77
7 nazir
Owner: Mohammad Nazir
8 Abedib
Owner: Mohd Adib
9 berisman
Owner: Mohd Adib
10 abezi
Owner: Fauzi Shafie
11  abezi
Owner: Fauzi Shafie


12 Md Shah
Owner: Md Shah
13 Dr Azahar Idris
Owner: Dr Azahar Idris
14 Maarof kassim
Owner: Maarof Kassim
15 Ghazali
Owner: Ghazali "Bond"
16 Jusni koboi
Owner: Jusni Nasirun


17 Zereas.com
Owner: Azam Raslan
18 pak chin
Owner: Husin Ibrahim
19 mat noe
Owner: Mat Noe Azlan
20 normas yakin
Owner: Normas Yakin


ARTICLES
            

DISCLAIMER:
 The views, opinions and commentaries expressed in thisSdara Newsletter do not necessarily reflect those of Editorial Board or AJK Sdara unless expressly stated.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Any comment or views or any contibution, please e-mail to
knadzar@gmail.com